ZWO ASIair, a mindent leegyszerűsítő csoda?

A ZWO, mint márkanév egy kínai céghez tartozik, akik az első években asztrofotós kamerákat készítettek, majd az idő múlásával jöttek a különböző kiegészítők. Talán az egyik legfontosabb termékük az ASIair.

De mit is tud ez a kis ketyere, miért vannak érte oda nagyon sokan (spoiler: én is!) és miért vannak legalább ugyanannyian, akik megvetik?

ZWO ASIair Mini

Honnan is kezdjem… ha asztrofotós vagy, akkor pontosan tudod, hogy miről szól az ASIair, ha nem, akkor neked szól az alábbi leírás.

Az ASIair egy rendszer, egy mini számítógép, egy módosított rapsberry pi, amin egy zárt rendszer fut. Ennek a rendszernek az egyetlen célja az asztrofotózás leegyszerűsítése, egyetlen eszközre, ezáltal nincs szükség számítógép vezérlésre fotózás közben. Több különböző változata létezik ma már (4), amik különböző igényeket fednek le. Van más gyártó is, aki hasonló dedikált eszközt készít, mint az ASIair, de ma talán a legnépszerűbb rendszer a ZWO ökoszisztémája. De miért ez?

Nézzük az ASIair előnyeit / tulajdonságait:

  • Nincs szükség számítógépre, csak 12V áramra, amivel működik az ASIair.
  • USB csatlakozókon keresztül ide csatlakozik minden egyéb elektronikus eszköz. Kamera, vezető kamera, mechanika (TOGO), USB pendrive (pl.: nálam egy 256GB-os samsungra gyűlnek a képek).
  • Tabletre vagy telefonra letöltött alkalmazásról tudunk belépni a felhasználó felületre, és innen tudunk intézni mindent. Androidon vagy IOS-en is működik! Mindezt Wi-Fi kapcsolaton keresztül, nem kell kábel!
  • Fókusz módban segít a megfelelő fókusz beállítására. Live módon keresztül ahogy tekerjük a fókuszt, egyből látjuk az eredményt!
  • A kedvencem: Gyerekjáték a pólusra állás, nem kell használni pólus távcsövet sem! Maximum 5 perc alatt, precízen be lehet állítani!
  • Mutatja a lokációnk szerinti legjobb célpontokat az adott napra. Ha pl a keleti irányban valami zavarja a kilátást, ki lehet szűrni a keleti égtájat.
  • Nyilván pólusra állás után 2 pöttyintés a telefonon/tableten és már fordul is az egész szerkezet a célpontra. Miután megérkezett leellenőrzi magát és ha nem tűpontosan a kép közepén van, amit megadtunk célpontot, korrigálja magát.
  • Miután megérkezett a célpontra azonnal jön a kép “preview mode”, tehát mi is látjuk, hogy valóban ott vagyunk ahol kell. Ráadásul mindezt úgy, hogy automatikusan nyújtja a képet úgy, hogy látható is legyen, ne csak halvány pacákat/csillagokat lássunk.
  • Ha az automatikus nyújtás nem megfelelő van egy csúszkával állítható hisztogram a felület alján.
  • Ha van automata fókuszmotorunk, akkor azt is képes vezérelni, sőt! a környezet hőmérsékletét is rögzíti a fotókhoz így ha a NASA nap fotójára szeretnénk pályázni, akkor még abban is támogat, hogy a fókusz ne menjen el, ahogy hűl a levegő. – nekem ilyen egységem nincs.

Ez a rengeteg funkcionalitás és kényelem nagyon nagy előny, de megvan a hátránya is, ami pedig a kompatibilitás. Ezen a ponton jön elő a legnagyobb kritikája is a ZWO-nak, mint cégnek. Tulajdonképpen ők az egyetlenek, akik az Apple üzletpolitikáját követve bezárták a rendszerüket ezzel rákényszerítve a vásárlókat arra, hogy köteleződjenek el a termékeik iránt. A kritizálók fel szoktak hozni azt is, hogy az ASIair-nek opensource-nak kellene lennie, miután olyan programkódok futhatnak a háttérben, amit ha használ valaki, akkor vállalja, hogy nyitott lesz a rendszere. Ez azért gond, mert csak ASI kamerákat lehet használni az ASIair-el. A ZWO által gyártott kamerák nagyon jók, de! A legtöbb esetben ugyanazt a kamerát, olcsóbban is be lehet szerezni akkor, ha mondjuk egy Tupek, QHY, Omegon, Svbony választunk, ugyanazzal a szenzorral… a legtöbb esetben ugyanazt használják a gyártók. (10-30% árkülönbség is lehet!). De hiába az olcsóbb kamera, ha ezt maximum papírnehezéknek használhatjuk, ha szeretnénk az ASIair-t használni. Így hát el kell döntenünk, lehetőleg az eszközpark összeállítás elején, hogy milyen irányba indulunk.

Talán ez az egyetlen olyan rendszer és a ZWO az egyetlen gyártó, aki mindent gyárt, amire szüksége lehet egy felhasználónak.

  • Állvány, és mechanika
  • Távcső
  • Vezető távcső
  • Főkamera, vezető kamera, bolygó kamera
  • Elektromos fókuszmotor
  • Mono kamerához – elektronikus szűrőváltó
  • Kamera forgató (még nem jelent meg)
  • Szűrők

2023 év elején, amikor eldőlt, hogy szeretnék egy távcsövet még nyilván semmit sem tudtam az automatizált rendszerekről. Persze olvasgattam fórumokat, néztem videókat a neten, de őszintén szólva a hátam közepére sem kívántam az asztrofotózás komplikációit. Valamikor tavasszal láttam először ezt a Zwo meg ASIair kifejezést, és mindenki ajnározta, hogy mennyire leegyszerűsít mindent leginkább a kezdőknek. Azt kell mondanom néhány használat után, hogy én is beállok a sorba és őszintén csak ajánlani tudom! Ha kacérkodsz a gondolattal, hogy képeket készítsen az űr csodáiról, mindenképpen fontold meg, hogy Zwo ökoszisztémája legyen az alapja a felszerelésednek! Ez nyilván nem egy fizetett hirdetés, ki fizetne ezért … 😀


StellarGear.eu

Hozzászólás