Mit tartogat számunkra 2024-ben az égbolt?

2024-ben is lesznek csillagászati szempontból kiemelt események. Sajnos a nagyobb léptékű napfogyatkozás vagy holdfogyatkozás idén elkerüli a régiónkat, az amerikai kontinensen élők a tavalyi részleges napfogyatkozás után idén északon és délen is külön-külön időpontban élvezhetik majd a teljes napfogyatkozást! Sajnos a relatív kis országhatárnak köszönhetően ritkán előforduló esemény a teljes napfogyatkozás, ugyanazon a helyen átlagosan 375 évente fordul elő. Nem szabad csüggedni 2025.03.29.-én lesz egy itthonról is látható napfogyatkozás, igaz, ha közel teljes terjedelmében szeretnénk látni kicsit utazni kell hozzá valamelyik skandináv ország, Skócia vagy Izland környékére. A soron következő napfogyatkozásokról bővebben itt találsz információt, ahol azt is ki lehet keresni, hogy a következő teljes napfogyatkozáshoz 2081.03.12-ig kell várni… hmm… erre majd pár évvel előtte visszatérünk!

Teljes napfogyatkozás és a napszél a 2017-es teljes napfogyatkozás alatt.

Térjünk vissza 2024-hez. Napfogyatkozás után szerintem a második leginkább várt jelenség egy érkező üstökös lehet, főleg akkor érdekes ez, ha szabad szemmel is látható. Több különböző fényességű üstökös várható idén is. Most csak azoknak az érkezéséről írok, amikhez maximum egy jobb minőségű otthoni távcső kell vagy akár még az sem. A fényerősséget magnitúdóban mérik. Minél alacsonyabb a mag (magnitúdó, erősség) érték annál fényesebb az égitest. Észlelhetőség szempontjából jobb távcsővel ez 13-tól kisebb objektumot jelent, szemmel pedig 5-nél kisebb értékű az, ami már látható. Kiváló szem és égbolt esetén 6 is lehet ez az érték. Viszonyításképpen a Hubble teleszkóp 30 magnitúdónál kisebb fényességű csillagokat is lát, persze tudom, nem mindenkinek van otthon ilyen méretű és érzékenységű műszere.

A Hale-Bopp üstökös 1997-ből. Az utóbbi évtizedek leglátványosabb üstököse.
  • Szeptemberben és októberben (október 12-19 csúcs láthatóság) lesz megfigyelhető a C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) üstökös, amit 2023 januárjában fedeztek fel. Az előrejelzések szerint fényesebb lesz, mint a legerősebb fényű csillagok, tehát “szabadszemes” üstökösnek ígérkezik (Mag -0,9). Az üstökös “csúcs” időpontját sok minden befolyásolhatja. Az egyik legnyilvánvalóbb tényező az üstökös és a Föld közötti csökkenő távolság. Az is erősítheti a láhatóságát/fényességét, ha közel kerül a Naphoz, amikor is a felmelegedő üstökös gőzök gázok egyéb leváló törmelékek váratlanul hosszú és fényes módon válhatnak le a magról. Bővebben az üstökösökről itt. Erre az eseményre tényleg érdemes felkészülni, Az elmúlt évtized egyik legígéretesebb üstököse. Gyerekként volt lehetőségem látni Hale-Bopp üstököst, ami felejthetetlenül beégett a memóriámba, ahogy délutánonként a buszmegállóban vártam a Volánbuszt és percekig csak bámultam napokon-heteken keresztül az égi csodát. Azóta persze sok idő eltelt, és nekem még nem volt alkalmam üstököst fotózni, eddig. Szerencsémre lesz még előtte néhány egészen jól fotózható példány az égen, szóval lesz min gyakorolni szeptemberig, mire a nagyágyú megérkezik.
  • 2024.06.02: 12P/Pons-Brooks (Mag 4,2). A 72 évente érkező üstököst 1812-ben jegyezték fel először, és szintén szabad szemmel látható lesz de igazán jó megfigyeléséhez ajánlott használni egy bármilyen fiók mélyén szunnyadó távcsövet. Az amerikaiaknak kis szerencsével az április 8.-i napfogyatkozásnak köszönhetően lehetőségük lesz megpillantani a Nap felé igyekvő, ahhoz nagyon közül járó, ami egyébként lehetetlen lenne.
  • 2024.03.14: C/2021 S3 (PanSTARRS)(Mag 7,1). A C/2021 S3 névre keresztelt üstököst már csak távcsövön keresztül lehet látni. A további felsorolt üstökösök megfigyeléséhez is elengedhetetlen a távcső.
  • 2024.06.20: 13P/Olbers. Várható fényesség Mag 7,6. Érdekessége, hogy 69 évente tér vissza és szintén a 19. század elején fedezték fel, 1815-ben, három évvel a 12P/Pons-Brooks után.

Ha már volt szó a napfogyatkozásról, essen szó a holdfogyatkozásról is. A két esemény egyébként összefügg nagyjából két héttel a napfogyatkozás előtt vagy 2 héttel utána következik be a holdfogyatkozás is, amit 2023-ban nekem is sikerült megörökíteni. Idén szeptember 18.-án a tavalyi évhez képest sajnos még kevésbé lesz látványos.

Következő nagyobb blokk az együttállásokról, illetve bolygó közelségekről szól:

  • 2024.08.14. Mars és Jupiter együttállás. Olyan közel lesz egymáshoz a két bolygó az égbolton, hogy szinte egy csillagnak fognak látszani. Ez biztosan különleges lesz megfigyelés és fotózás szempontjából is!
  • 2024.08.28. a nagy bolygó parádé éjszakája! Egyszerre lesz látható 6 bolygó az égbolton + a Hold. Keletről nyugati irányban: Merkúr, Hold, Mars és Jupiter (kicsit távolabb egymástól mint két héttel korábban a nagy együttállásnál) Uránusz, Neptunusz és Szaturnusz. Ez az együttállás inkább a szabad szemes esemény lesz, hiszen mindegyik égitest látható szabad szemmel, főleg tiszta égbolt alatt egy réten, ahol keletről nyugatra semmi sem akadályozza a kilátást.
  • 2024.09.08. Szaturnusz-Föld legkisebb távolság. Ha az időjárás engedi, ez lehet a legmegfelelőbb időpont a Szaturnusz fotózásához, hiszen az a néhány pixel is számíthat, amitől nagyobb a képen az égitest, mint 1 héttel korábban 🙂 . Ez lesz talán az utolsó lehetőség a közeljövőben “közelről” fotózni vagy megfigyelni az ikonikus gyűrűket, mert ez után a két bolygó távolodni fogy egymástól és jövőre (2025) bekövetkezik az, ami nagyjából 15 évente történik meg, hogy nevezetesen pont síkban leszünk a gyűrűvel, ami emiatt “láthatatlan” lesz. Szemléltetésnek itt egy videó.
  • 2024.10.17 a legnagyobb telihold éjszakája az évben. Ezen az éjszakán lesz a legkisebb a Hold és a Föld közötti távolság. Akár megfigyelésről akár fotózásról van szó, ezt a napot nem szabad kihagyni!
  • 2024.12.07 Jupiter-Föld közelség. A korábbi listán szereplő közelségekhez hasonlóan ez a legjobb dátum, ha Jupiter megfigyelésről vagy fotózásról van szó.

Végül de nem utolsósorban jöjjenek a minden évben visszatérő meteor záporok:

  • 2024.01.03 – 2024.01.04 – Quadrantidák – 25-50 hullócsillag / óra
  • 2024.08.11 – 2024.08.13 – Perszeidák – 50-100 hullócsillag / óra
  • 2024.12.13 – 2024.12.14 – Geminidák – 120-160 hullócsillag / óra

Azt hiszem így a bejegyzés végére kijelenthetem, hogy megnyugodhatunk, idén is lesz mit nézni 🙂


StellarGear.eu

Hozzászólás