Bluetti eb3a hordozható akku

Ha fotókat szeretnénk készíteni, nem elég kivinni a távcsövet a teraszra, áramra is szükségünk van, legalább a GoTo mechanika és a kamera/fényképezőgép etetésére. Budapest 9. kerülete a fényszennyezettség szempontjából finoman szólva sem ideális hely. Az 1-től 9-ig tartó Bortle-skálán 8 pontot ér el, ahol 1 a kiemelkedően jó hely (A tenger/sivatag közepe, távol minden mesterséges fénytől), 9 a kiemelkedően rossz (New York belváros). Sajnos Bortle 1 terület nem elérhető a kis hazánkban, de Budapesttől mérve 100km sugarú körön belül már van Bortle 4 besorolású hely a fényszennyezettségi térkép szerint. Mi köze ennek az akkumulátorhoz? Ha szeretnénk időről időre kitelepülni, akkor biztosítanunk kell a teljes felszerelésünknek az áramellátását.

Olyan hordozható akksit kerestem, ami megfelel az alábbiaknak: kis méret, relatív könnyű, strapabíró, egyenletes áram leadást biztosító, 2,1×5,5 csatlakozóval legyen ellátva.

Három termékre szűkítettem a találati listát: Anker 521 PowerHouse; Jackery Expoler 240 és a Bluetti eb3a. Teljesítményben nagyjából hasonló erőt képvisel minhárom jelölt, végül a blackfriday akció és a 2db 2,1×5,5 csatlakozó miatt döntöttem a Bluetti mellett. /itt jegyezném meg, hogy ez nem egy fizetett hirdetés 🙂 /

Néhány adat a készülékről:

  • 268wh kapacitással rendelkezik
  • LiFePO4 vasfoszfát akkumulátorcellák, 2500 töltési ciklus után is 80%-os hatékonyság
  • USB A és USB C csatlakozási lehetőség, a tetején vezeték nélküli töltő!
  • 2db 2,1×5,5 csatlakozó, szivargyújtó csatlakozó
  • 4,6kg, 18x18x25cm
  • Gyorstöltési funkció – tapasztalatom szerint kb 40-45 perc alatt feltölt.
  • A teljes leírás a gyártó holnapján itt elérhető.
Bluetti animáció a gyorstöltésről.

A készülék kijelzőjén sok hasznos infó látható. Ha megnyomjuk bármelyik gombot a kijelző bekapcsol és leolvasható az aktuális áram felvétel és leadás. Ezek mellett az is, hogy ha éppen töltjük, akkor mennyi ideig tart, míg teljesen feltölt. Ha pedig áramot ad le, akkor egy előrejelzést kapunk arról, hogy meddig tart ki az akku. Kb. 20 másodperccel a gombok nyomogatása után magától kikapcsol a kijelző így nem zavaró a fénye a sötétben sem.

A legutóbbi bejegyzésben készült képekhez már ez az akkumulátor adta az áramot. A -7 fokos hidegben is hibátlanul teljesített. A teljes felszerelés 27watt áramot fogyasztott amiben benne van minden elektromos egység:

  • Sky-Watcher Star Adventurer GTI
  • ZWO ASIAir Mini
  • ZWO ASI 533MC PRO; ZWO ASI 120 MM Mini
  • 2db teleszkóp melegítő (1 Svbony és 1 Lacerta)

A kijelző szerint kapacitás szempontjából ez kicsit több, mint 8 órára elegendő áramot jelent. A két este alatt 6-6 órát töltött az ége alatt és mindkét alkalommal volt még hátra némi kapacitás (27% és 30%). Tehát az előrejelzés valós, ezt alátámasztotta a teszt is ami azt jelenti, hogy bátran neki lehet vágni egy kitelepülésnek. Az árammal innentől kezdve nem lesz gond, kivéve ha elfelejtem feltölteni és üresen autóztatom meg a kis akkupakkot. Ígérem figyelni fogok erre, hogy ne történjen ilyen.

Ha már a töltésről van szó.. 2 dolog van, amivel nem vagyok maradéktalanul elégedett, de egyik sem dealbreaker. Az első a szerkezet zajszintje gyorstöltés közben. Alig halkabb, mint egy működésben lévő mikró. A fenti rövid animációnál látszik, hogy van belső aktív hűtése a háznak, ami a töltés közben aktiválódik. A másik a burkolathoz felhasznált műanyag, ami nagyon silány minőségű, olcsó hatást kelt. Egyébként a súlya és a mérete is elfogadható a Bluetti eb3a-nak. Nem túl nehéz és nem túl nagy. A sokkal olcsóbb autós akkumulátorokkal szemben nem csak a fizikai tulajdonságai jobbak, de attól sem kell tartani, hogy mikor merül le teljesen, amivel hazavágjuk az élettartamot. A modern vasfoszfát technologiának köszönhetően a LiFePO4 sok évig hűséges társ lehet, persze ehhez minden más elektronikai alkatrész is bírnia kell a tempót. Ha nagyon akarjuk lehet külön napelemes töltőt is venni hozzá, a 220V inverternek köszönhetően kávéfőzőt is lehet üzemeltetni róla, de a többi felhasználási funkciónak bevallom nem nagyon jártam utána. Összességében elégedett vagyok az akkumulátorral és bátran ajánlom hobby csillagászati felhasználásra egy, az enyémhez hasonló étvágyú felszereléshez!

Derült eget!


StellarGear.eu

Hozzászólás